1044. Budapest, Garam u. 3.

Tel: +36 30 22 32 302 +36 30 96 86 518 +36 20 23 62 640

info@pilisautouveg.hu

Hétfő-csütörtök: 8:00-16:30 Péntek: 8:00-15:00

Hétfő-csütörtök 8:00-16:30 Péntek: 8:00-15:00
1044. Budapest, Garam u. 3.

Kiterjesztett valóság és önállóan árnyokoló szélvédők

Kiterjesztett valóság és önállóan árnyokoló szélvédők

A General Motors (GM) szabadalmi kérelmet nyújtott be az önállóan árnyékoló szélvédők használatára.
A cég a szélvédőn alkalmazott aktív kiterjesztett valósággal segítené az éjszaka és a korlátozott látási viszonyok között gyakran vezető sofőrök dolgát.

A rendszer a szélvédő beépített érzékelőinek segítségével automatikusan szabályozza a bejövő fény mennyiségét, ami megakadályozza a vakítást, javítja a látási viszonyokat és növeli az utazók kényelmét. A vakítás mellett a tükröződés lehetőségét is visszaszorítja a rendszer.
A rendszer azonban ennél is többet kínál a hagyományos szélvédőkön túl. Az önállóan árnyékoló szélvédők lehetővé teszik az autó vezetőjének, hogy kiválassza a szélvédőn megjelenő információkat, amelyek akár az előtte haladó járművek információi, akár az utazással kapcsolatos információk is lehetnek.

A rendszer az AR (kiterjesztett valóság) technológiát használja, ami a szélvédőre vetített információk segítségével bővíti ki az utazás élményét. Az AR technológiának köszönhetően az autó vezetője például megtekintheti a GPS navigációs utasításait közvetlenül a szélvédőjén.
A technológia lényege, hogy a szélvédő teljes felülete gyakorlatilag egy nagy, átlátszó monitorként működik, ami az előttünk lévő utat és eszközöket is felhasználja képalkotásra. Korábban egyébként már több nagy autógyártó is fejlesztett hasonló rendszert.

A rendszerrel egyébként elkerülhető, hogy másodpercekig ne az utat figyeljük azért, mert elvakít a szemből érkező jármű fényszórója.
Gyakran előfordul mindannyiunkkal, hogy másodpercekig csak az előttünk lévő utat tudjuk nézni egy-egy rosszul beállított fényszóró miatt.
Elég ehhez egy magasabb építésű autó, egy rosszul beállított fényszóró vagy egy nem megfelelő helyre beépített ledes fényszóró.

Akármikor is jelenik meg a technológia a GM első prémium modelljeiben, mindenképpen figyelmet érdemel. A rendszer nem csak biztonságosabbá teszi a vezetést, de az utazási élményt is forradalmasíthatja. Az önállóan árnyékoló szélvédők a járművek jövőjét jelenthetik, és számos alkalmazási területük lehet az autóiparban. Bár a rendszer bevezetése még nem biztos, mindenképpen figyelmet érdemel.

Spread the love