1044. Budapest, Garam u. 3.

Tel: +36 30 22 32 302 +36 30 96 86 518 +36 20 23 62 640

info@pilisautouveg.hu

Hétfő-csütörtök: 8:00-16:30 Péntek: 8:00-15:00

Hétfő-csütörtök 8:00-16:30 Péntek: 8:00-15:00
1044. Budapest, Garam u. 3.

Miért repednek a szélvédők?

Miért repednek a szélvédők?

A modern gépjármű szélvédők laminált biztonsági üvegből készülnek, ami annyit jelent, hogy a nagy szilárdságú üveglapok között van egy védőréteg. Ez a „laminálás” erősséget ad a jármű szerkezeti elemének, és megakadályozza hogy teljesen összetörjön egy ütközés során, miközben lehetővé teszi az üveg hőben való tágulását és hidegben való összehúzódását.
Azonban a hőmérséklet gyors változása elegendő stresszt okoz a szélvédőnek, hogy megrepedjen, pontosabban hogy egy korábbi sérülés tovább repedjen.
Íme, néhány módszer hogyan lehet megelőzni ezt.

A szélvédő gyenge pontjai

Az autó szélvédője általában középen vastagabb mint a szélein, hogy könnyebb legyen. Ez azt jelenti, hogy a szélvédő pereme gyorsabban melegszik és hűl le mint a középső része, és ezáltal érzékenyebb a repedésre. Továbbá, az üveg szélei érintkeznek fémekkel, gumikkal és tömítőanyaggal, amelyek hő hatására tágulnak, és további stresszt okoznak az üveg gyengébb részein.

A kis sérülések, pl. kavicsfelverődés okozta sérülések és repedések csak súlyosbítják a problémát, mivel lehetővé teszik a víz behatolását az üveg alsó rétegébe, és a víz felhalmozódhat a műanyag felszínén. Amikor a hőmérséklet emelkedik vagy fagypont alá csökken, ezek a vízmolekulák tágulnak és
nyomást gyakorolnak az üveg külső rétegére, hosszú repedéssé alakítva a kisebb sérüléseket.

Néhány tanács a hőmérséklet ingadozással kapcsolatos repedések megelőzésére

Érdemes a lehető leghamarabb foglalkozni a szélvédőn lévő kis sérülésekkel. Cégünk nem csak szélvédő és autóüveg cserével foglalkozik, hanem vállalja kisebb sérülések, kőfelverődések javítását is, ezzel megelőzve a nagyobb bajt.
Az egyik legjobb megelőzési módszer ha figyelünk arra, amikor a hőmérséklet hirtelen emelkedik vagy csökken és megpróbáljuk kiküszöbölni ennek a hirtelen hőingadozásnak a káros hatását.

  • Ha tudsz, nyáron parkolj az autóddal az árnyékba, hogy megakadályozd az üveg és a fém keret túlzott felmelegedését. (Ez megakadályozza a fényezés fakulását is.)
  • Kerüld el, hogy hideg vízzel mossad az autódat nagyon meleg napokon, vagy fordítva.
  • Ha olyan éghajlaton élsz, ahol fagyos téli időjárás fordul elő, műanyag jégkaparót használj – soha ne fém kaparót vagy kést – hogy eltávolítsd az üvegről a felgyülemlett jeget és havat.

 

Mit tehetsz az autód belsejéből?

Amikor beülsz a forró autóba, figyelj arra hogy a légkondicionáló légterelői ne egyenesen a szélvédőre fújják a hideg levegőt, amíg az utastér le nem hül kicsit. Sérült autóüvegnél ügyelj arra, hogy óvatosan csukd be az ajtókat, mivel a rezgés további sérüléseket okozhat. Télen ugyancsak légy óvatos a a nagy hőmérséklet ingadozással kapcsolatban, érdemes a forró levegőt sem közvetlenül a szélvédőre irányítani. Kerüld el, hogy forró vizet öntesz egy lefagyott ablakra.

 

 

Spread the love