1044. Budapest, Garam u. 3.

Tel: +36 30 22 32 302 +36 30 96 86 518 +36 20 23 62 640

info@pilisautouveg.hu

Hétfő-csütörtök: 8:00-16:30 Péntek: 8:00-15:00

Hétfő-csütörtök 8:00-16:30 Péntek: 8:00-15:00
1044. Budapest, Garam u. 3.

A versenyautók szélvédőjének fejlődése

A versenyautók szélvédőjének fejlődése

Az autóversenyzés egy olyan sportág, amelynek során a sebesség és a teljesítmény határait folyamatosan feszegetik. A versenyzők mindent megtesznek annak érdekében, hogy a legjobb eredményt érjék el, azonban a biztonság sosem kerülhet háttérbe. A versenyautók szélvédőjének fejlődése is ezt tükrözi, hiszen a szélvédő egy fontos része az autó biztonsági rendszerének.

A versenyautók szélvédőjének története egészen az 1900-as évek elejéig nyúlik vissza, amikor is az első autóversenyeket megrendezték. Akkoriban a szélvédő csak egy egyszerű, üveggel ellátott keret volt, amelyet arra használtak, hogy megvédjék a versenyzőket a széltől és a portól. Azonban a versenyzés egyre veszélyesebbé vált, és a versenyzőknek egyre nagyobb védelmet kellett biztosítani.

Az 1920-as években kezdődött meg az első szélvédők fejlesztése a versenyautókban. Ezek a szélvédők azonban még mindig csak egy egyszerű üveggel ellátott keret voltak, és nem biztosítottak elegendő védelmet az ütközések ellen.

Az első komolyabb biztonsági berendezések a sisakok voltak, amelyek már az 1950-es években megjelentek a versenyautókban. Ezek a sisakok azonban csak minimális védelmet nyújtottak, és a versenyzők többi testrészét továbbra is kockázatnak tették ki.  Az 1950-es években kezdődött el a modern szélvédők kialakítása, amelyeket már kifejezetten a versenyzők biztonságának növelésére terveztek.

A modern versenyautók szélvédői általában polikarbonát anyagból készülnek, amely erős és tartós, ugyanakkor rugalmas és ütésálló. A polikarbonát anyag alkalmazása lehetővé tette, hogy a szélvédők sokkal nagyobb ütésállósággal rendelkezzenek, mint korábban. Emellett a modern szélvédők kialakítása is sokat változott az évek során. Az újabb modellek általában keskenyebbek és ívelt formájúak, amelyeknek köszönhetően csökkenthető a légellenállás, és növelhető az autó sebessége.

A jelenhez érkezve nézzünk meg két híres autóversenyt, hogy mit lehet tudni az autók szélvédőiról biztonsági szempontból.

A NASCAR (National Association for Stock Car Auto Racing) a legnépszerűbb autóversenysorozat az Egyesült Államokban és Kanadában. Az alapvetően ovális, 1,5-2,5 mérföld hosszúságú aszfalt pályákon zajló versenyeken az autók sebessége elérheti a 200 mérföld/óra (320 km/h) értéket is. A NASCAR versenyautók, ellentétben más autóversenysorozatokkal, nem speciálisan épített versenyautók, hanem a legtöbbjük átalakított, szériaautóból származó modell. A versenyautók szélvédői nagy méretűek és dőlésszöge nagyobb a hagyományos személygépkocsikénál, hogy a sofőrök látószöge jobb legyen a pályára. Emellett a szélvédők kialakítása is különbözik, mivel a nascar versenyautóknak nincs szükségük utasterére, ezért a szélvédők lehetővé teszik a jobb aerodinamikát és sebességnövelést.

A NASCAR szélvédőknek általában nagyon sebességű becsapódásokat kell kivédenie, mivel az autók körül repülő szilánkok és tárgyak súlyos sérüléseket okozhatnak. Ennek megfelelően a NASCAR szélvédőknek nagy ellenálló képességgel kell rendelkezniük, és meg kell védeniük a versenyzőket az ilyen tárgyaktól. Az elmúlt években a NASCAR szélvédői jelentős fejlődésen mentek keresztül, és az innovatív anyagok és tervezési technikák alkalmazásával folyamatosan javítják a teljesítményüket és biztonságukat.

A NASCAR versenyeken jellemzően izgalmas pillanatokban gazdag futamokat láthatunk, amelyek során a szélvédők is fontos szerepet játszanak a biztonságos és látványos versenyzésben.

Nézzük meg még, hogy mi a helyzet a szélvédők bevezetésével a Formula 1 világbajnokságban. A Formula 1 a legismertebb autóversenysorozat a világon. Az F1 versenyeket az egész világon rendezik, és a legjobb pilóták a legjobb csapatokkal mérkőznek meg egymással.

 

A Formula 1-ben fontos szerepet játszik a biztonság, és a szervezők állandóan vizsgálják az új technológiákat és innovációkat a versenyzők és a szurkolók biztonságának javítása érdekében, ahogy már korábbi cikkünkben is foglalkoztunk vele. Az egyik fontos fejlesztés az utóbbi években a „halo” vagy glória nevű eszköz volt, amely egy ívelt karbon-kompozit rúdból áll, ami a pilóta fejét védi.. A halo azért lett bevezetve, hogy megvédje a versenyzőket az autó tetejére repülő tárgyaktól, amelyek súlyos sérüléseket okozhatnak.

A szélvédő bevezetése a Formula 1-ben számos kihívást jelentene. Az autók aerodinamikai tervezése például azt jelenti, hogy a szélvédőnek minimalizálnia kellene a légellenállást, és biztosítania kellene hogy a vezető kilátása megfelelő legyen.

A szélvédő bevezetésének másik kihívása, hogy a Formula 1 autók nagyon nagy sebességgel haladnak, és egy ütközés során az autókarosszéria és az alkatrészek gyakran szilánkokra törnek, az autó körül repülő tárgyak pedig veszélyeztetik a versenyzőket. A szélvédőnek ezeket a repülő szilánkokat és tárgyakat is meg kellene állítania, hogy ne sérüljenek meg a versenyzők.

Összességében, bár voltak már javaslatok és koncepciók a szélvédő bevezetésére a Formula 1-ben, jelenleg nincs olyan terv, hogy a hagyományos szélvédőt beépítenék az autókba.

Spread the love