1044. Budapest, Garam u. 3.

Tel: +36 30 22 32 302 +36 30 96 86 518 +36 20 23 62 640

info@pilisautouveg.hu

Hétfő-csütörtök: 8:00-16:30 Péntek: 8:00-15:00

Hétfő-csütörtök 8:00-16:30 Péntek: 8:00-15:00
1044. Budapest, Garam u. 3.

Baleset lefagyott szélvédő miatt

Baleset lefagyott szélvédő miatt

Javában benne járunk a télben, ami az elmúlt hetekben Európában szokatlanul enyhe volt.
Azonban a meleg ne tévesszen meg minket, mert ahogy novemberben és decemberben kapargatnunk kellett a jeget a szélvédőkről, úgy ezt valószínűleg a télből még hátralévő 2 hónapban sem fogjuk megúszni. Mindig lesznek, akik megpróbálják, de igazából a reggeli siettség mellett is érdemes rászánnunk azt a pár percert. A késés még mindig jobb opció, mint vakon vezetni.
Erre egy remek példát tett közzé a rendőrség Novemberben. Az öreg Suzukival egy erősen összecsapott, kérdéses végeredményű jégkaparás után indultak útnak. Az autó első szélvédőjét még „úgy ahogy” megtisztította a sofőr, ám az oldalablakokon már csak a tükrökhöz akart kilátni, a hátsó szélvédőt pedig teljesen érintetlenül hagyta, ezzel lényegesen megnövelve autója holtterét. A probléma, hogy lényegesen megnő emiatt a balesetek valószínűsége. Ráadásul a közlekedők olyan szegmensét könnyű ilyenkor nem észrevenni, elsőrosban a kerékpárosokat és a gyalogosokat, akiknek már kis sebességnél is súlyos sérüléseket okozhatunk.
Erre egy példa közelmúltból annak az autósnak az esete, aki Oroszlányban a cége telephelyéről kifordulva két embert ütött el, miután nem adott elsőbbséget az előtte áthaladó gyalogosoknak. A helyszínen a rendőrök megállapították azt is, hogy a jármű szélvédője le volt fagyva. A sofőr ugyanis az elindulást megelőzően a jeges szélvédőt nem takarította le megfelelően, így nem vette észre a gyalogosokat.
Természetesen, a szélvédőn kívül az összes ablakot és a fényszórókat is érdemes letisztítani. Kötelező legalább a tükröket, az első szélvédőt, illetve a B oszloptól előre az összes oldalablakot teljes egészében átláthatóvá tenni. A jégkaparó mellett a különbözó jégoldók is sokat segíthetnek a jégpáncél eltávolításában és érdemes zárjégoldót is magunknál tartani.
Érdemes mindenkinek tudni, hogy súlyos gondatlanságnak minősül, ha valaki átláthatatlan szélvédővel balesetet okoz, és ezt
súlyosbító körülményként vehetik figyelembe.

Spread the love