1044. Budapest, Garam u. 3.

Tel: +36 30 22 32 302 +36 30 96 86 518 +36 20 23 62 640

info@pilisautouveg.hu

Hétfő-csütörtök: 8:00-16:30 Péntek: 8:00-15:00

Hétfő-csütörtök 8:00-16:30 Péntek: 8:00-15:00
1044. Budapest, Garam u. 3.

Hogyan lehet megelőzni a befagyott autóablakokat és hogyan lehet kinyitni az ajtót ha befagyott a zár?

Hogyan lehet megelőzni a befagyott autóablakokat és hogyan lehet kinyitni az ajtót ha befagyott a zár?

Van valami szép egy ropogós és hideg téli reggelben. Beülni az autóba és rögtön elindulni ezeken a napokon? A befagyott autóablakok és autózárak és a bepárásodott belső rész gyakran idegesítők lehetnek a kora téli reggeleken. A múltkor a szélvédő gyors jégmentesítéséről írtunk, most azzal egészítenénk ki a múltkori cikkünk, hogyan lehet megelőzni a befagyott autóablakokat és hogyan lehet kinyitni az autót egyszerűen ha befagyott a zár vagy az ajtó?
Először is: nincs egyetlen megoldás minden problémára. Néhány tipp, ami nem csak gazdaságos, de egyszerű is. Ezekkel stresszmentes lesz az autó fagytalanítása, garázs vagy kocsibeálló nélkül is.

Hogyan lehet megakadályozni, hogy az autó ablakai befagyjanak reggelre?

Annak érdekében, hogy ne fagyjanak be ablakai reggelre, használhatsz boltban vásárolt szélvédő jégmentesítőt, vagy akár saját kezűleg is elkészítheted. Egyszerűen végy egy üres spray-palackot, és töltsd fel a következő keverékek egyikével:
Ecetes oldat: három rész ecet, egy rész víz
Alkoholos oldat: két rész alkohol, egy rész víz
Sóoldat: 4 csésze desztillált víz és 2 teáskanál nem jódozott só, 20 percig forralva

Ezeknek az oldatoknak alacsonyabb a fagyási hőmérsékletük, mint a víznek, ezért csak sokkal alacsonyabb hőmérsékleten fagynak meg.
Ha bekeverte, tartsd őket melegen például a lakásban. Ha az autóban tárolod őket, nagyon lehülnek és csökken a hatákonyságuk. Minden este vidd fel a választott permetező keveréket az összes ablakra. És jégmentes szélvédőre ébredsz.

Ha a hőmérséklet még a gazdaságos jégmentesítőink fagypontja alá is csökkenne, és nincs kéznél az autó szélvédőjének fagyvédője, akkor sem kell aggódnia. Törölközővel, szőnyegdarabbal, kartonpapírral vagy akár zuhanyfüggönnyel is megvédheti a szélvédőt a lefagyástól.
Egy másik trükk, hogy a megfelelő irányba parkoljon: az autó első ablaka lehetőleg mutasson keletre – ott kel fel a nap. Főleg, ha nem kell kimenned napkelte előtt és semmi sem árnyékolja a kocsit, hagyhatod hogy a természet, pontosabban a napsütés mindent elvégezzen helyetted.

De mi a helyzet az oldalsó tükrökkel és az ablaktörlő lapátokkal?

Tehetünk pl. műanyag zacskót az oldalsó tükörre, amit gumiszalaggal vagy ruhacsipeszekkel rögzíthetünk. Így csak a zacskó fagy meg. Ami az ablaktörlő lapátokat illeti: Törölje át alkohollal vagy valamelyik korábban említett keverékkel átitatott puha ruhával, nehogy ráfagyjanak a szélvédőre.

Miután eltávolította a jeget a szélvédőről, még mindig vannak olyan részek az autójában, amelyek befagyhatnak.

A befagyott zár meglehetősen frusztráló lehet, ha nem tudjuk kinyitni reggel az autónkat. A probléma megoldására azonban három gyors megoldás létezik:

Egy szívószál segítségével fújj közvetlenül a fagyott zárra. A meleg leheleted felolvasztja.
Permetezz kézfertőtlenítőt vagy más alkoholos oldatot a zárra.
Melegítsd fel autókulcsod gyufával vagy öngyújtóval (óvatosan, hogy nehogy a kulcs műanyag háza vagy a benne lévő elektronika bánja!), és helyezd be a meleg kulcsot a fagyott zárba.

Mi a helyzet a befagyott autóajtókkal?

Az ajtótömítő csíkra előző nap szilikon spray-t fújhatsz vagy permetezd rá egy ruhára és töröld át az ajtótömítő gumikat.
Alternatív megoldásként finoman felolvaszthatod a jeget a fent említett spray-oldatok egyikével.
Végül óvatosan húzd meg az ajtó fogantyút, amíg meg nem hallod a jég repedésének hangját, majd lassan nyisd ki az ajtót.

Spread the love