1044. Budapest, Garam u. 3.

Tel: +36 30 22 32 302 +36 30 96 86 518 +36 20 23 62 640

info@pilisautouveg.hu

Hétfő-csütörtök: 8:00-16:30 Péntek: 8:00-15:00

Hétfő-csütörtök 8:00-16:30 Péntek: 8:00-15:00
1044. Budapest, Garam u. 3.

Mi a leggyorsabb módja a szélvédő páramentesítésének?

Mi a leggyorsabb módja a szélvédő páramentesítésének?

Hogyan lehet gyorsan páramentesíteni az autó szélvédőjét a hideg őszi reggeleken és téli napokon? Íme a leginkább hatékony módszer.

Beköszöntött az Október és hamarosan jönnek a téli hónapok. Az autó szélvédői egyre gyakrabban párásak reggelente. Valószínűleg már találkoztál azzal a bosszúsággal, hogy várnod kell, amíg a szélvédőd megtisztul, mielőtt biztonságosan vezethetnél.Itt van a legbiztonságosabb és leghatékonyabb módja a szélvédő tisztításának a leghidegebb reggeleken.

Mi a leggyorsabb módja a szélvédő páramentesítésének?

Van valami, amivel sokan nincsennek tisztában: a szélvédő párásságának megszüntetésekor a legfontosabb tényező nem a levegő hőmérséklete – hanem a páratartalom (vagy annak hiánya).
Amikor megszünteted a szélvédőd párásságát, valójában „azt kéred” az autódban a szellőzőn keresztül áthaladó levegőtől, hogy vegye fel és szállítsa el a párásságért felelős nedvességet. Más szóval, szárítsa ki.Minél alacsonyabb a levegő páratartalma, annál magasabb a vízfelvevő kapacítása, és annál jobban eltávolítja a párásságot a szélvédőről.

Kapcsold be a klímát

A jó hír az, hogy a légkondicionáló rendszerek természetesen csökkentik a levegő páratartalmát. Ezért az első dolog, amit meg kell tenned, ha szeretnéd megszüntetni a párásságot, az az, hogy bekapcsold a klímaberendezést.
Ezzel egyidejűleg állítsd át a szellőzőrendszert „friss levegő” módra, mert a nedves levegő keringtetése csak lelassítja, vagy esetleg rontja a folyamatot.
Sok autó klímavezérlő rendszer automatikusan bekapcsolja a klímát és friss levegőt fúj a szélvédőre, amikor a klímavezérlő panelen vagy gombon kiválasztod a szélvédőfújás opciót.

Növeld a ventilátorsebességet

Egyes klímaberendezések egyidejűleg a ventilátort is a maximális sebességre kapcsolják.
Ez azért van, mert a levegő mennyisége is számít. Minél több levegő áramlik át az autód klímaberendezésén, annál több nedvességet lehet eltávolítani, így a maximális ventilátorsebesség a legjobb a gyors párátlanításhoz.

Növeld a hőmérsékletet (ha az autód már elég meleg)

A magasabb levegőhőmérséklet tovább növeli az elpárolgás sebességét, de nem olyan hatékonyan, ha a levegő már sok vizet tartalmaz.
Ha az autód motorja már elég meleg, tekerd feljebb a hőmérsékletszabályzót, és így gyorsabban indulhatsz útnak.

Kapcsold be a szélvédő párátlanítást és/vagy nyisd ki az ablakokat

Ha az autód nem rendelkezik légkondicionálóval, vagy nem működik, a legjobb stratégia az, hogy a szélvédő párátlanító beállítást használod normál módon, emellett növeld meg a hőmérsékletet és nyisd ki az ablakokat.
A zárt ablakok csapdába ejtik a nedves levegőt az autóban, és így végül a ventilátor már nem tud több párát eltüntetni a szélvédőről. Az ablakok kinyitása lehetővé teszi a nedves levegő távozását és a száraz levegő beáramlását.

Használd a hátsó páramentesítőt, ha van

Ha az autódban van hátsó szélvédő páramentesítő gomb, azt is nyomd meg. Ez aktivál egy finom fűtőelemet a szélvédőn (vagy néha az üvegbe beépítve), amely felmelegíti az üveget, és elpárologtatja a vízcseppeket. Néhány első szélvédő is rendelkezik ezzel a funkcióval.

Tartsd tisztán a szélvédőt

A szélvédő rendszeres tisztántartása is kiváló módja annak, hogy csökkentsd a párásodást. A finom vízcseppeket, amelyek a párásodást okozzák, vonzzák az üveg belsejének szennyeződései, és egy koszos szélvédőt nehezebb tisztán tartani, mint egy tisztát.
Rendszeresen használj jó minőségű üvegtisztítót az üveg belsejének tisztán tartásához.

Figyelj oda a lehetséges problémákra

Ha észreveszed, hogy a szélvédő még párásabb lesz, amikor bekapcsolod a ventilátort, ez lehet a jele annak, hogy az autódnak problémái vannak.
Az autód klímavezérlő rendszerének hőt szolgáltató kis radiátora motorhűtő-folyadékkal van feltöltve, és ha szivárog, akkor további forrása lehet a párásodásnak, amely közvetlenül a szélvédőre kerül.

Még rosszabb, ha a hűtőfolyadék szivárog és el is párolog, akkor a nyálkás adalékanyag homályossá teheti az üveget. Ha gyanítod, hogy ez a probléma, keress fel egy szeretlőt,
aki átnézi az autó klímarendszerét.

Spread the love